В България ще се създаде Регионален координационен център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа, съобщи Асен Василев

В България ще се създаде Регионален координационен център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа, съобщи Асен Василев

"България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по повод прекратените от "Газпром" доставки на газ. Заедно с Европейската комисия обсъдихме създаването на Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който заедно с министъра на енергетиката Александър Николов проведе срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона", посочи вицепремиерът Василев. "В процес сме на договаряне на доставки от различни източници и ако тези наши договорки са успешни, може да избегнем повишаване на цената на газа", заяви министър Николов.

Основният акцент във всички разговори беше едностранното прекратяване на доставките на природен газ за България от страна на "Газпром" и последващите действия в защита на европейския интерес. "Прекратяването на доставките е грубо нарушение на действащ договор от страна руската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме възможността да потърсим правата си по предвидения в договора ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, така че да се задействат и правните екипи на ЕС", отбеляза Асен Василев.  

Знаем, че пристига кораб с втечнен газ в терминала до Атина и получаваме допълнителни количества газ от Гърция, каза Василев. Ние поискахме това да не е решение само за България, защото инфраструктурата, която имаме е за пренос на 20 милиарда кубически метра газ годишно. Тя може да се използва за Европа и за целия наш регион и затова в  България ще бъде разположен този регионален координационен център. Когато се направи общата инфраструктура за региона ще започнат и общите поръчки за газ, допълни вицепремиерът пред представители на медиите. 

Той бе категоричен, че плащанията в рубли за природен газ са нарушения на санкциите и няма как да бъдат направено по начина, по който Газпром го иска от нас. 

"Исканията на "Газпром" са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли", коментира министър Александър Николов. България има достатъчно газ и не се очакват проблеми с доставките в идващите месеци, увериха министрите Василев и Николов. 

Източник: БТА


Дата: 29.04.2022