В Авиоотряд 28 няма пари от футболисти

В Авиоотряд 28 няма пари от футболисти

СОФИЯ 16 август (PIA) — —

Единственото постъпило плащане за периода 16 юли – 13 август по сметката на Авиоотряд 28, е от 16 юли 2012 г. и е на стойност 164 124.51 лв. Това показва справка на PIA в публикуваните на официалния сайт на Министерство на финансите плащания на бюджета. Според агенцията тази сума не може да включва платените от собственика на етрополския отбор разходи по пътуването на Бистришките тигри и “Чавдар” (Етрополе), защото то се е провело в края на месеца и по думите на Борисов етрополският тим е платил по фактура около 20 хил. лева за ползването на самолета. Така и не се е изяснило на никого обаче какво точно означава плащане “по фактура”, но би трябвало най-малкото да значи, че съществува официален документ, с който мажоритарният собственик на “Чавдар” (Етрополе) Емил Димитров може да докаже плащането.

-за заплати (нетен приход) – 143 351.36 лв

-за осигуровки– 16 552.96 лв

-за други удръжки от възнаграждения на персонала – 8 250.95 лв.

-закупуване на валута в брой – 36 614.90 лв.

-за купуване на валута – 361 843,87 лв

-за издръжка – 346 564.65 лв.

Правителственият авиоотряд 28 не може да вози “бистришките тигри”, пък били те и отборът на премиера

Правителственият Авиоотряд 28 няма лиценз, който му позволява да вози футболни отбори, а може да изпълнява само специални полети. Това става ясно от отговор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” на запитване от седмичника “Капитал”.

От отговора се разбира, че общо четири летателни средства на правителството имат разрешение за опериране: Airbus А319 има разрешение за въздушни превози – полети със специално предназначение, Falcon 2000 – разрешение за облитане на радио и светотехнически средства и въздушни превози – полети със специално предназначение, а хеликоптерите Mи-8 и Augusta A 109 E имат разрешение за патрулиране и наблюдение, както и за въздушни превози – полети със специално предназначение.

Темата стана актуална, след като се разбра, че правителственият Airbus е превозил футболните отбори на “Витоша” (Бистрица) и “Чавдар” (Етрополе) за среща, играна във Варна през юли. Тогава за отбора на Бистришките тигри е играл премиерът Бойко Борисов, а за тима от Етрополе ритал депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който е и негов собственик и който, по думите му, платил полета.

„При сега действащите правила всеки би могъл да си наеме правителствения самолет, стига да убеди държавната администрация да му заяви полета, а премиерът да го утвърди“, коментира днес бившият генерален директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов. Той добави, че основният проблем около “футболните” полети на отряда е свързан с лиценза, който притежава. Авиоотрядът притежава сертификат за изпълнение на специализирани авиационни услуги и няма право да извършва търговски полети, каза още Луканов.