Управляващите ще се съберат днес на коалиционен съвет, обсъждат помощта за Украйна и пътуването до Киев

Управляващите ще се съберат днес на коалиционен съвет, обсъждат помощта за Украйна и пътуването до Киев

Управляващите ще се съберат днес на коалиционен съвет в Министерския  съвет. Това потвърди за БТА депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, който ще участва в срещата днес следобед. Очаква се партиите да обсъдят изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. Предстои да решат и кой ще е представителят на всяка една формация в делегацията за Киев.

Пътуването се планира за сряда, 27 април. “Единственото, което знам, е, че сме с полет до Полша и оттам нататък предстои да разберем точно под каква форма ще е пътуването до Украйна“, каза Балабанов, който ще е част от делегацията. Той посочи, че предстои организацията да се изясни допълнително.

Балабанов коментира, че ИТН са реагирали бързо на поканата на премиера Кирил Петков. Преди ден във Фейсбук министър-председателят обяви дарителска сметка за набирането на средства за Украйна и съобщи, че организира пътуване до Киев. Според Балабанов пътуването ще даде важен знак за обществото, защото, по думите му, е „недопустимо“ това, което се случва в Украйна в 21 век.

По повод дискусията за изпращането на военно-техническа помощ за Украйна, депутатът от ИТН каза: „Ние не сме военен гигант, който, вижте сега, като изпрати оръжие, ще обърне целия процес. Тук трябва да има лидерство и България да има единна позиция въобще, за да бъдем оценени като достойни като част от Европейския съюз и НАТО“.

От „Продължаваме Промяната“ представител в делегацията за Киев ще бъде зам.-председателят на парламентарната група Калоян Икономов, потвърдиха за БТА от пресцентъра на партията. От БСП ще решат в рамките на деня кой да е техният представител.

Свикването на коалиционен съвет по темата с Украйна бе поискано от председателя на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в декларация от трибуната на Народното събрание миналата седмица. В интервю пред БНР в понеделник той заяви, че ДБ ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев, като представителят на формацията ще бъде определен спрямо нивото на останалите участници.

Източник: БТА


Дата: 26.04.2022