Творчески организации излизат с обща позиция относно еврозакон за цифровите услуги (DSA)

Творчески организации излизат с обща позиция относно еврозакон за цифровите услуги (DSA)

Зад позицията, координирана от БАМП, застават музикални, аудио-визуални, литературни, визуални автори, изпълнители, книгоиздатели, музикални, филмови и телевизионни продуценти и професионални фотографи.

В отворено писмо до българските евродепутати, Министерството на икономиката, Министерството на културата и представителството на България в ЕС, те изразяват загрижеността си от предложените промени. Присъединяват се към позицията на европейския творчески сектор, която определя предложенията като "една пропусната възможност и крачка назад".

"Целта на DSA е да създаде рамка за отчетност за онлайн платформите и да осигури по-безопасна и по-надеждна от сега съществуващата онлайн среда, в това число и чрез въвеждане на ефективни задължения за борба с незаконното съдържание онлайн. Считаме обаче, че за съжаление някои от промените, предлагани в момента от двете институции, биха имали обратен ефект", се казва в позицията.

Посочва се, че предложените промени не само няма да допринесат за създаването на здравословна дигитална среда, а напротив - ще доведе до отслабване на сега действащия режим на отговорност и добрите практики за справяне с незаконно съдържание в дигиталното пространство, включително по отношение на онлайн пиратството и нарушенията на авторски и сродни на тях права.

Дали промените ще бъдат приети, зависи както от позицията на евродепутатите при пленарния вот на Европейския парламент по DSA през януари, така и от позицията на всяка една национална държава-членка в общите дискусии на трите европейски институции, които ще започнат след пленарния вот, в рамките на френското председателство на ЕС, допълват от БАМП.

В позицията се изредени основни точки, които предизвикват загрижеността на сектора - като подобряване отчетността на онлайн платформите, включително и на търсачките, пречки в борбата срещу онлайн пиратството, дигиталните пиратски сайтове и незаконните търговски оператори.

Източник: БТА