ЦИК обяви имената на новите депутати

ЦИК обяви имената на новите депутати

Централната избирателна комисия публикува решение, с което обявява избраните за народни представители в 46-ото Народно събрание

Разликите в брой депутати между първите две партии и третата и четвъртата е минимална. "Има такъв народ" ще имат най-много депутати - 65. Само с двама по-малко или 63 са народните представители на ГЕРБ-СДС. За третата политическа сила - БСП - мандатите са 36, Демократична България разполага с 34 депутатски места, а Движението за права и свободи е с 29. За най-малката партия в новия парламент - "Изправи се!Мутри вън!" - мандатите са 13. Някои партии загубиха депутатски места след вота на 4 април, други спечелиха. "Има такъв народ" са с 14 депутати повече. ГЕРБ-СДС губят 12 места. БСП също губят - 7 депутати. "Демократична България" са увеличили депутатите си със 7, ДПС и "Изправи се!Мутри вън!" са с по 1 по-малко.

За да бъде прескочена 4-процентната бариера са били необходими 109 266 гласа. Няма да има независими народни представители. А някои се отказаха да бъдат такива. След дълги дебати и прегласуване ЦИК уважи искането на Бойко Борисов да не бъде депутат. От ангажимента да бъде народен представител беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов. "За" и "против" избрани депутати да се откажат от местата си и точно ЦИК да одобрява избора им - това скара членовете на комисията..

Източник:БНТ


Дата: 16.07.2021