Токът поскъпва средно с 1,39%

Токът поскъпва средно с 1,39%

Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната.

Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с близо 8 на сто.

Най-малко се предвижда да поевтинеят парното и топлата вода във Велико Търново - с 2,5%.

Колкото до тока - председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че комисията ще се придържа към минимално поскъпване.

"Потребителите могат да бъдат спокойни. Фактически цената, която средно определихме като повишение е 1,39%, но едновременно с това нека отбележа, че за трите електроснабдителни дружества цените варират съобразно самите дружества, мрежи, потребители, енергия, което консумират", обясни Иванов.

Според предложението на КЕВР, най-голямото поскъпване на тока се очаква за абонатите на "Електрохолд" в Западна България, които ще трябва да плащат с 2,74 на сто повече. 

Очакваната цена за ЕВН в Югоизточна България е по-висока с 1,46 процента, в сравнение с настоящия регулаторен период. За потребителите на "Енерго-Про" обаче, се предлага електроенергията да поевтинее с 0,9%.

По повод възражение на потребител, че "Топлофикация София" има около 199 млн. лева надвзети приходи в сравнение с предвидените от КЕВР,  днес ръководителят на работната група на регулатора Пламен Младеновски посочи, че тези средства са приспаднати от премията за електрическа енергия, която дружеството ще получава от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за следващия регулаторен период.

Източник: БНР


Дата: 14.06.2024