„Танго балет“ от Пиацола звучи премиерно за България и Европа в „Европейски музикален фестивал“

„Танго балет“ от Пиацола звучи премиерно за България и Европа в „Европейски музикален фестивал“

По думите им след успеха на първия им концерт през миналата година, сега съставът подготвя нова програма, която съчетава музика от двете основни течения в тангото – класическо танго и Nuevo tango. Присъстват творби от Освалдо Пулиезе, който е своеобразен кръстник на оркестъра, тъй като това е първият стил, който младите музиканти усвояват. Включени са също пиеси от Анибал Троило.

Ще има изпълнение и на съвременно танго, написано от бандонеонистите Даниел Бинели и Хуан Хосе Мосалини, преподаватели на Стоян Караиванов,  които допринасят за обновяването на жанра през 60-те години на миналия век. Елемент от програмата са и творбите на Астор Пиацола, сред които са „класическите“ заглавия Adios Nonino и Libertango.

Премиерно за България и за Европа ще прозвучи оригиналният вариант на „Танго балет“ от Пиацола, създаден за два бандонеона и оркестър. Написана през 1956 година, творбата демонстрира характерния стил на големия аржентински композитор с редуващи се епизоди в контрастни настроения – ритмични, меланхолични, изпълнени със страст или носталгия, коментират от фестивала.

Гост солист за изпълнението ще бъде френският музикант Лисандре Доносо, един от най-търсените бандонеонисти в Европа и специалист в творчеството на  Пиацола. През 2021 година Доносо получава награда от конкурса, организиран от Фондация „Астор Пиацола“, а сега, заедно със Стоян Караиванов,  подготвя нотния материал на „Танго балет“, тъй като творбата не е издавана и съществува единствено като звукозапис.  

На сцената ще излезе и двойката балетисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер солисти от националната балетна трупа, които ще представят хореография на Светлин Ивелинов по музиката на „Танго балет“ от Пиацола. 

„Ще бъде един празник на тангото, а не просто редови концерт. Ние ще разкажем историята на тези произведения и ще накараме публиката да стане част от този своеобразен Ден на тангото“, казва Стоян Караиванов.  

Източник: БТА


Дата: 25.04.2023