Съвместна стратегия за приемане в Шенген обсъдиха на среща в Атина премиерите на България и Румъния

Съвместна стратегия за приемане в Шенген обсъдиха на среща в Атина премиерите на България и Румъния

Акад. Денков представи два от основните аргументи на нашата страна в полза на членството в Шенген: премахването на границите между България и Гърция и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз – между България и Турция. Освен това ще изчезнат опашките от автомобили на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което значително ще намали въглеродните емисии.

Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube.

В Атина българският министър-председател се срещна и с президента на Република Молдова Мая Санду, като тема на разговора им бяха възможностите за по-активно присъствие на нашата страна сред българската общност в Тараклия. Двамата обсъдиха засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и култура, както и съвместни образователни проекти между молдовски и български университети.

По този начин България ще помогне на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени. Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, заяви Мая Санду. По думите ѝ криминални групи, управлявани от Руската федерация, дори купуват гласове на изборите. Това тревожи правителството в Кишинев, което е силно загрижено и за ситуацията в Украйна. Молдова работи активно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за членство в общността, заяви още Мия Санду. 

Премиерът акад. Денков декларира пълна подкрепа за политиката на молдовския кабинет от страна на ЕС и в частност на България. Той предложи съвместни проекти с Русенския университет в технологичните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в сферата на хуманитарните дисциплини, например в европеистиката. „Това ще даде европейско образование и европейска перспектива на младите хора в Тараклия“, каза министър-председателят. 

Източник: БТА


Дата: 22.08.2023