„Стига пропаганда! Вий сте просто банда!” – протестиращи пред МС

„Стига пропаганда! Вий сте просто банда!” – протестиращи пред МС

СОФИЯ (PIA) — —

Повече от 3 хиляди души се събраха пред Министерския съвет, за да протестират срещу ценовия шок от последните седмици.

Те поискаха оставка на това правителство и за да се избегне хаоса на предсрочни избори – съставяне на експертно правителство с ясна програма. Митингът беше организиран от ВМРО – Българско национално движение и беше подкрепен от редица граждански организации. Протестиращите обвиниха управляващите в бездействие. Най-често срещаните възгласи бяха „оставка” и „мафия”, „геноцид”.

Митингът прие искания, които в идната седмица ще бъдат внесени в Министерския съвет. Основните от тях са насочени срещу поредната заявка от електроразпределителните дружества за увеличение на цената на тока и към разваляне на концесията на „Софийска вода”. Сред исканията са и редица икономически въпроси, свързани с подкрепа на бизнеса, здравеопазването и социалната сфера. Протестиращите настояха и за спешна работа по въпросите на демографското развитие.

Пред множеството Красимир Каракачанов заяви, че виновна за ценовия шок е неумелата политика на правителството, която не успява и не иска да се пребори с монополистите, картелните споразумения и спекулата. Каракачанов заяви, че ако управляващите не започнат последователна работа, този протест ще бъде последван от нови, които ще пометат властниците.

Каракачанов обясни, че силите на Тройната коалиция нямат право да говорят от името на народа. Нямат право да говорят и присъдружните на властта „Атака”, нито Яне Янев или Георги Първанов или задкулисни играчи. Нужна е алтернатива на досегашните управници и тя може да бъде само гражданско патриотично движение, заяви още Каракачанов.

Участниците в протеста издигнаха плакати с текстове: „Борисов, по-трезво! България изчезва!”, „Борисов, стресни се! За работа хвани се!”, „Стига пропаганда! Вий сте просто банда!”, „Стига геноцид!”, „Цените се качват, вие падате!”, „ДКЕВР лъже!” и др.

По-късно голяма част от участниците в митинга се присъединиха към протеста срещу цените на горивата пред Народното събрание.

15:15  13/03/2011