Стефан Янев: Очаква ни сериозна мигрантска вълна от Афганистан

Стефан Янев: Очаква ни сериозна мигрантска вълна от Афганистан

Служебният премиер Стефан Янев очаква сериозна мигрантска вълна от Афганистан. Решението, темата за засиления миграционен натиск да бъде обсъдена в понеделник на заседанието на КСНС, е навременно, заяви министър-председателят в Банско.

Ситуацията в Афганистан може да предизвика сериозна бежанска вълна, която да се усети по границите на Европейския съюз, каза премиерът Стефан Янев. Затова е важно да се вземат необходимите мерки, така че държавата ни да бъде подготвена и да може да се реагира адекватно при натиск.

Мерките са очевидни - по-добра охрана и разбира се там, където се появи такъв натиск, да има възможност да се реагира адекватно, съответните хора да бъдат настанявани или при нужда да бъдат връщани при съществуващите механизми на Европейския съюз и междудържавните споразумения, които имаме със съседните страни", допълни служебният министър-председател Стефан Янев.

Относно актуализацията на бюджета Янев изрази надежда, че народните представители разбират тежестта на такъв тип решение и тяхната отговорност пред обществото.

"Те са изпратени в парламента да решават проблемите на хората, а не да създават нови такива. Без актуализацията на бюджета много социални плащания няма да могат да бъдат осъществени през есента, така че отговорността до голяма степен е на депутатите - да преценят дали и как да го направят", каза Стефан Янев


Дата: 14.08.2021