Среща на Европейския комисар по здравеопазване с Президента

Среща на Европейския комисар по здравеопазване с Президента

За среща на Президента с ЕК по здравеопазване съобщи БНТ:

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Кризата с COVID-19 постави на огромно изпитание нашите здравни и социални системи.След първоначалното стъписване и някои проблеми със солидарността, европейските институции реагираха бързо и ние сме радостни, че поеха отговорността за доставката на ваксините. Въпреки че в нашата страна, както във всички страни, броят на смъртните случаи и заразените хора намалява драстично, в момента сме в задълбочен анализ какви бяха причините за високата смъртност и как се управляваше кризата, заяви държавният глава в началото на разговорите.

В рамките на посещението си в България Стела Кириакиду и служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ще посетят мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад "Александър Батенберг" в София, а след това ще се срещнат и с ваксинационните екипи на УМБАЛ "Св. Анна".

Сред темите на днешните разговори ще бъдат стратегията на ЕС за ваксините и разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу COVID-19 в България, както и бъдещите действия по предложенията в рамките на Европейския здравен съюз.


Дата: 17.06.2021