Социалните партньори постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета

Социалните партньори постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета

Работодателите, синдикатите и кабинетът постигнаха съгласие на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество: бюджетът за 2021 г. на НОИ и ДОО трябва да бъдат актуализирани.

Актуализацията включва: повишаване на пенсиите в страната средно с 12,5% от 1 октомври. Така минималната от 300 трябва да стане 340 лв., а максималната - от 1440 - 1500 лв.

Актуализацията и увеличаването на разходната част в макрорамката, според финансовия министър Асен Василев, е възможна заради очакваната повишена събираемост от данъци и други приходи в размер на 2 млрд лв. Увеличените разходи са за 1,8 млрд.

Всички предложения получиха принципна подкрепа и от работодателите, и от синдикатите.

Освен минималната и максималната, социалната пенсия също ще се повиши от 148 на 170 лева. Синдикатите одобриха преизчислението на пенсиите на база увеличение коефициента за тежест на всяка година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35. И отхвърлиха предложенията на БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за индексация на база осигурителния доход от 2018 и 2019 г.

Иначе ревизията на бюджета, който служебното правителство предлага, е с цел България да посрещне нова тежка ковид вълна и евентуално избори две в едно на есен.

Очаква се ръст на БВП от 4,1% и свиване на дефицита с 0,5%.

Източник: БНТ

Дата: 26.07.2021