Социалистите в ЕП настояват правосъдието "да освети" съмнителни действия от годините на власт на Борисов

Социалистите в ЕП настояват правосъдието "да освети" съмнителни действия от годините на власт на Борисов

Съобщава се, че  председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар се е срещнал с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Двамата са обсъдили състоянието на върховенството на закона у нас в последните години.

Според тях има твърде много въпроси, които се нуждаят от отговор, особено след като Европейската прокуратура потвърди получаването на данни от България за сериозни съмнения за измами със средства от ЕС и постоянна корупция на висшестоящи лица. Двамата са се съгласили, че твърде много случаи будят тревога в българското общество и подкопават вярата на българите в постиженията на демокрацията, се допълва в становището.

Агилар изразява вяра, че Европейската прокуратура ще свърши своята част от работата, но заявява, че разчита и на българското правосъдие. Той отбелязва, че е необходимо да се спазва независимостта на правосъдието, извършваните действия да бъдат законосъобразни и да се уважават презумпцията за невиновност, правото на информираност, достъпът до защита.

Източник: БТА

Г-н Борисов трябва да може да отговори на въпросите на разследващите и се надявам да сътрудничи на разследването в България, добавя Агилар.

Евродепутатът Петър Витанов заявява, че в продължение на дълги години Борисов и ГЕРБ са заблуждавали българите и са твърдели, че имат безусловната подкрепа на европейските институции и на Европейската народна партия. Това доведе до пагубни последици за страната по отношение на върховенството на закона, допълва той.


Дата: 22.03.2022