София е домакин на пролетната сесия на НАТО

София е домакин на пролетната сесия на НАТО

Парламентарната асамблея на НАТО трябва да приеме своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, САЩ. София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор. Днес е последният ден на форума, който започна в събота.

Предвижда се на откриването на пленарната сесия участниците в пролетната сесия да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, служебния министър-председател Димитър Главчев, председателя на парламента на Швеция д-р Андреас Норлен и чрез видеоконферентна връзка министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи пред държавните и правителствени ръководители.

В работата на пролетната сесия в София участват за пръв път и шведски парламентаристи, след като страната стана пълноправен член на Алианса. 

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия. Запрянов бе говорител в Комитета по отбрана и сигурност. Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър. България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов. По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още служебният министър.

Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие, заяви каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който също бе говорител в Комитета по отбрана и сигурност в първия ден на форума. За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател, добави той. Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба, каза още адмирал Ефтимов.

В рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО Атанас Запрянов се срещна с парламентарна делегация от Върховната рада на Украйна. По време на разговорите министър Запрянов потвърди ангажимента на България за укрепване на сътрудничеството с Украйна и за продължаване на подкрепата на страната да защитава правото си на свобода и независимост, самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност и да се развива като суверенна нация.

Изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план, заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея. Имаме примери за това как пропаганда и реч на омразата, изпратени от фалшиви профили в социалните мрежи, могат да предизвикат проява на насилие и то от малолетни в центъра на София, каза той. Необходимо е да работим за открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, обясни Стоянов. Според него всички тези усилия биха били напразни, "ако не успеем да възстановим общественото доверие".

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации  участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, посочват организаторите.

Източник: БТА


Дата: 27.05.2024