Служебният кабинет променя методиката за определяне линията на бедност

Служебният кабинет променя методиката за определяне линията на бедност

Очаква се служебното правителство да одобри изплащането на еднократна финансова помощ на наследниците на загиналите при пожарите у нас. В началото на месеца двама горски служители загубиха живота си при потушаването на пожара в гората край село Петрово, община Сандански.

Ще бъде променена и методиката за определяне линията на бедност у нас, като правителството предвижда през следващата година тя да е 413 лева.

Линията на бедност за 2022 г. е съобразена с изследването на Европейския статистически институт, което отразява социално-икономическата среда у нас за 2019 г., но предвид промените в пандемичната 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г. се предлага стойност от 413 лв., като се отчита, че все още са налични рискове да се промени потреблението и нивата на заетост.

За това подходът е консервативен е записано в мотивите. Но е посочено, че се гарантира да се обезпечат политиките към ограничаване на бедността у нас. Като частично ще се компенсира изоставането в линията на бедност през тази година, която тази година е 369 лв.

Правителството ще приеме и доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет за полугодието. Допълнително средства ще се отпуснат по бюджетите на Министерство на правосъдието, МЗХГ и Министерство на икономиката.

На президента ще бъде предложено да издаде указ за назначаване на военнослужещ на длъжност и удостояване с висше военно звание, както и освобождаване от длъжност на офицери от висшия команден състав на армията. 

Източник: БНР