Скандални разговори на Борисов и Танов разпространи днес в. “Галерия”

Скандални разговори на Борисов и Танов разпространи днес в. “Галерия”

СОФИЯ (PIA) — —

„Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата…” Това заявява в телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, българският министър-председател Бойко Борисов. Това става ясно от аудио записи, представени днес на пресконференция от ръководството на в. “Галерия”.

Разговорът е по повод акция на митничарите срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда бирите „Леденика“ и „ММ“и която по това време работи без лиценз. Целият сензационен разговор е бил предоставен на зам.-главния редактор на „Галерия” Явор Дачков лично, пред редакцията на вестника. По този повод утре изданието ще излезе с извънреден брой.

По време на разговора си с Танов, премиерът му заповядва: „Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…“, което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на „Леденика”!

Във флашката присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антони Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

Всички разговори засягат именно скандалите около отнетия лиценз на бирата „Леденика” и ангажимента на Борисов да не „закача” боса й Михаил Михов.

Диалозите от флашката се провеждат в края на февруари или през март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра вече е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

В пресата се появяват публикации, според които при внезапна проверка, осъществена от митническа мобилна група и служители на Териториално митническо управление Лом е установено, че липсват документи за извършване на дейност, липсва регистър “Дневник на складовата наличност”, липсват измервателни уреди и охранителни заграждения на част от данъчния склад, като той граничи със склад на търговска фирма.

Проверката е установява също липса на автоматизирана система за отчетност, която да позволява извършването на контрол в реално време на постъпващите суровини, произведените и складираните акцизни стоки. В склада е имало монтиран един измервателен уред, който не е сертифициран и не позволява качествено измерване на преминалата акцизна стока. Въз основа на констатираните нарушения се прекратява действието на Удостоверение за регистрация на независима малка пивоварна.

11:09  14/01/2011