Скандал в НС при изслушването на проф. Велислав Минеков

Скандал в НС при изслушването на проф. Велислав Минеков

В залата прозвучаха нападки за интелектуалното ниво на участниците в дебата и взаимни обвинения в полицейщина. Намесен беше и казусът с настоящата централа на ГЕРБ в НДК.

Пред депутатите Минеков изтъкна, че министерството на културата няма никакво отношение с вестник „Труд“ или с каквато и да е друга медия, а с фирмата „Южен кръст“.

Велислав Минеков изтъкна, че сградата, в която се помещава в. "Труд", е наета от "Южен кръст" за 5,50 лв. на квадратен метър - цена, която е много по-ниска от средната в района. Отдаването под наем е станало след обществена поръчка по време на мандата на Вежди Рашидов като министър на културата. Оттам нататък всички министри на културата са изисквали погасяване на задължения, свързани със сградата, но не са постигали успех.

Съдът вече веднъж е отхвърлил искането на "Южен кръст" за спиране на производството срещу фирмата, предстои да се произнесе окончателно през февруари. Междувременно обаче сградата е необходима на Института за недвижимо културно наследство, защото предстои промяна и увеличаване на личния състав на ведомството, аргументира действията си министърът на културата.

В началото на изслушването Любен Дилов-син от ПГ на ГЕРБ-СДС нарече действията на Минеков по отношение на спора с в. "Труд" - "когнитивен дисонанс" - разминаване на действителност и представа за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой съдебен орган е решил да затвори най-стария вестник у нас и може ли да покаже фактура за неплатени сметки? Поиска още Минеков за изясни ролята на Светослав Трайков в екипа си.

Преди да отговори по същество на депутатските въпроси Минеков използва встъпителната си реч, за да попита защо при предишни спорни ситуации и решения, касаещи спирането на работа на медии или уволнение на журналисти, не е провеждано извънредно заседание на парламента.

Липсата на отговори по същество в първото изказване от трибуната на Велислав Минеков предизвика скандал в пленарната зала.

От ГЕРБ поискаха председателят на Народното събрание да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него заради неуважението, което показва към народните представители.

От "Демократична България" изтъкнаха, че изслушването на Велислав Минеков не касае свободата на словото у нас, а управлението на сградите на министерството на културата и призоваха Минеков да каже какви са конкретните задължения на "Южен кръст". По данни на Минеков само от 2015 до 2018 година има неплатени консумативи за над 133 000 лева, а има и още задължения.

Александър Симов от БСП възкликна, че е изненадан да види ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото у нас. Той напомни, че страната ни заема 112-о място по този показател.

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също заяви, че ГЕРБ носят отговорност за проблемите със свободата на словото у нас.

Подобни обвинения прозвучаха и от председателя на "Възрадждане" Костадин Костадинов.

От "Продължаваме промяната" попитаха служебния министър на културата дали има и други сгради на министерството на културата, чието ползване ощетява държавата. Минеков отговори положително и посочи използването на два етажа от административната сграда на НДК от една от партиите.

На края на изслушването Тома Биков от ГЕРБ призова Министерство на културата да се разправи с всичките си длъжници по същия начин, по който подходи със сградата, която ползва в. "Труд". Изтъкна, че ГЕРБ ползва без наем два етажа от сградата на НДК напълно законно.

Източник: БНТ