СКАНДАЛ: “Шеврон” спонсорира държавен прием за 3 март

СКАНДАЛ: “Шеврон” спонсорира държавен прием за 3 март

СОФИЯ — 20 Feb (PIA) — —

Логото на „Шеврон” стои на официална покана за прием на българското посолство в САЩ, по повод националния празник 3-ти март, – съобщиха от ВМРО, които са получи копие от нея.

В поканата от посланик Елена Поптодорова, сред логата на други американски компании, на първо място е поставена именно „Шеврон”. Българското външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб.

Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава. Затова МВнР трябва бързо да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция.

Според ВМРО е недопустимо точно тази компания да спонсорира официална държавна проява – при положение, че върху нея тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България.

МВнР трябва да отговори възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София.

На всичкото отгоре това се случва в дните, когато германският президент подаде оставка именно заради съмнения за връзка с частни компании.