Синдикати протестират пред Народното събрание с искане за увеличение на доходите

Синдикати протестират пред Народното събрание с искане за увеличение на доходите

Те настояват да бъдат изпълнени исканията им, изложени в съвместна декларация, които са свързани с доходите на работещите хора, трудовите и синдикалните им права.

Едно от основните искания е за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. на минимум 850 лева. Синдикатите настояват и за ръст с минимум 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор. За агенциите, работещи на терен, да се гарантира ръст от минимум 20%. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ смятат, че е нужно и въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата още през 2023 г. Сумирано изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем процес на работа е друго искане на двата синдиката.

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат и отмяна на ангажимента, записан в Националния план за възстановяване и устойчивост, според който в следващите 3 години трябва да намалим въглеродните емисии с 40%.

Синдикатите са категорични, че трябва да се приеме Бюджет 2023. Те вече се обявиха против внасянето в парламента на проект на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г.

На протеста хората споделят, че са необходими мерки за подобряване заплащането във всички сфери. 

На жълтите павета беше поставен празен хладилник в знак на ниските доходите, които не успяват да покрият нуждите на работещите.

В 12:00 ч. се предвижда и протестно автошествие, което ще тръгне от парламента и ще премине през ключови булеварди и улици в София. От Столичната община информираха, че се очаква силно затруднение в трафика в столицата, включително и на голяма част от наземния градски транспорт. В района на центъра има и засилено полицейско присъствие. 

Маршрутът на автошествието ще е: пл. „Народно събрание"– бул „Цар Освободител" – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе" – пл. „Площад на авиацията" – бул. „Цариградско шосе" – Орлов мост – бул. "Евлоги и Христо  Георгиеви" – НДК – бул. „България" – бул. „Акад. Иван Гешов" –  бул. „Цар Борис III" - пл. "Руски паметник" – бул „Ген. М.Д. Скобелев" – ул. „Опълченска" – бул. „Тодор Александров" – пл. „Независимост" – пл. „Атанас Буров" – пл. „Ал. Батемберг" – бул. „Цар Освободител" – ул. „15 ноември" – пл. "Св. Александър Невски". 

Източник: БТА