Синдикалисти и министри обсъдиха бъдещето на "Мини Марица-изток"

Синдикалисти и министри обсъдиха бъдещето на "Мини Марица-изток"

Да бъде преразгледана позицията на България пред Европейската комисия по поетите ангажименти по Зелената сделка, както и централите от комплекса на Марица-изток да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждането на нови технологии за работа с въглища. За това настояха днес синдикатите от енергийното дружество на среща със служебните министри на икономиката и финансите .Срещата бе по искане на Кирил Петков и Асен Василев.

Въглищните централи в България трябва да бъдат спрени до 2030 г. заради изискванията на Европейския съюз по така наречената "зелена сделка". След това трябва да преминат поетапно - през използване на природен газ като гориво и към възобновяеми източници. Това ще доведе до загуба на работни места. Затова синдикатите поискаха да бъде запазен въгледобивът в мините.

Синдикатите поискаха от Асен Василев и Кирил Петков и преразглеждане на позицията на България пред Европейската комисия по поетите ангажименти по Зелената сделка, както и централите от комплекса на "Марица-изток" да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждането на нови технологии за работа с въглища.

Синдикалистите заявиха, че ще бранят работните си места с всички законови средства. Над 100 000 са събраните подписи в подписката "Да спасим Марица-изток". В нея се разписаха и двамата министри.

Източник: БНТ


Дата: 13.09.2021