Щети по 3000 частни жилища в Червен бряг след градушка като юмрук

Щети по 3000 частни жилища в Червен бряг след градушка като юмрук

В Червен бряг работят за преодоляване на щетите от снощната буря с градушка „като юмрук“, нанесла сериозни щети . Пострадали са 3000 къщи, 50 обществени сгради и 70 жилищни блока.

Мобилизация на всички сили е направена в Червен бряг в помощ на хората, заяви. кметът д-р Цветан Костадинов.

„Бедствено положение няма да обявявам, защото всички институции, свързани с нормалния ритъм на живот в общината функционират. Създадох комисия по оценка на щетите, която от днес започва да минава по райони, оглежда и обществените, и държавните и частните жилища.

Но се оказва, по първоначален анализ, че всички частни жилища – около 3000 на брой в общината, са засегнати и с щети – покриви, стъкла счупени. Това всичко ще бъде огледано и оценено, всички обществени сгради, които са около 50 на брой и 70 жилищни блока.

Имам среща със застрахователите следобед за пълно съдействие на гражданите, което общината може да окаже“, каза кметът.

По-рано д-р Цветан Костадинов описа ситуацията след градушката:

„Има съборени дървета. Има много клони, счупени от градушката. Има много унищожена продукция в района на Червен бряг. Сега събираме информация от околните села, но градушката силно удари градската част на общината, точно върху града, доста от сградите и личното имущество на хората, покриви, изолации, стъкла, прозорци, леки автомобили. Доста сериозни щети. В момента има сериозна тишина, защото всеки си оценява щетите, личните и обществени“.

„Нямам информация да има пострадали. Много тежка градушка с много сериозни размери, може би колкото юмрук.“.

По думите му градушката е продължила между 15 минути и половин час.

„Падайки късове, колкото юмрук, смятайте какви са пораженията. Сериозни ще бъдат върху личното имущество и обществените сгради“.

„Имаме отворени телефони, всеки един човек ще си види щетите, ще могат да бъдат отбелязани в общината. Ще видим и застраховки. Това е масово явление в целия град“, добави д-р Цветан Костадинов.

Източник: БНР