Шествие в защита на парламентаризма и демокрацията се провежда в центъра на София

Шествие в защита на парламентаризма и демокрацията се провежда в центъра на София

То е организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки“ в подкрепа на правителството, правото, парламентаризма и демокрацията. В района има засилено полицейско присъствие. 

"Ние сме тук в защита на институцията парламент. Някои се опитват да проформатират мнозинства, да изтеглят депутати. И този някой не се намира в парламента, тъй като този, който предизвика кризата, не е нито народен представител, нито министър“, заяви Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“, организатор на шествието.„Притеснява ни, че в три от парламентарните групи, хората, които взимат решения, не са в парламента“, добави той.

Към шествието се присъедини и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев. Пред журналисти той коментира, че очаква дебатът за вота на недоверие да бъде ожесточен и продължителен. Според него вотът може и да не мине в парламента. 

Когато тези хора са толкова години на площада, няма как да не се присъединя към тях. Благодаря им за подкрепата, че не си стоят вкъщи- на топло, на удобно, да чакат някой да направи нещо, а излизат на площада да изразят мнението си, заяви и. д. председател на Народното събрание Мирослав Иванов. По отношение на предстоящата парламентарна седмица той посочи, че ще се опита с добър тон да направи така, че да не се случват грозни сцени и да се проведат нормални дебати, които да са в духа на парламентаризма и да бъдат изложени аргументи. 

Искам да живея в държава, в която всеки специалист ще бъде свободен да казва мнението си. Аз съм един нормален човек, който в момента тества съдебната система. Чакам тихо и кротко да видя какво се случва, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя напомни, че е завела съдебно дело за дискриминация. "Виждате колко е важно, ако предпочетем личните ни интереси за малко, какво може да се случи в един парламент. Крехко мнозинство, което в един момент, в рамките на 24 часа, да бъде променено. Няма да стане. Всеки глас е важен. Каквото става в парламента, трябва да е израз на волята на народа", допълни Сербезова. 

България избира да бъде част от свободния свят, където всички трябва да са равни пред закона. Това е моделът за развитие за просперитет на всяка успешна държава. Другият модел го видяхме досега- 12 години феодален модел, в който преуспяваха тези, които са най-близки до властта. Този модел трябва да прекършим сега, каза депутатът Владислав Панев.

Източник: БТА


Дата: 20.06.2022