Семейство Байдън посрещна първата дама на Украйна в Белия дом; Зеленски очаква големи резултати

Семейство Байдън посрещна първата дама на Украйна в Белия дом; Зеленски очаква големи резултати

Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, прегърна Джил Байдън и получи букета от президента, който посрещна кортежа ѝ пред Белия дом. След това двете първи дами и делегациите от двете страни проведоха среща в Синята стая в Белия дом. Джил Байдън вече се е срещала със Зеленска, по време на своя изненадваща визита в Украйна, където посети училище, в което се бяха подслонили украински бежанци.

"Когато се върнах, едно от нещата, които казах, беше, че не можеш да отидеш във военна зона и да се върнеш без да усещаш мъката и болката на хората", каза Джил Байдън в началото на тяхната среща. Тя добави, че е обсъдила с екипа си как може да се помогне за осигуряване на лечение на психичното здраве на майки и деца, които са станали жертва на зверства.

Зеленски каза, че очаква "значителни резултати" от срещите на съпругата му във Вашингтон. Нейните задачи са да повиши подкрепата за Украйна в САЩ, да спечели допълнителна подкрепа за "защита на народа от руския терор" и да засили хуманитарната помощ, каза той във вечерното си видеообръщение. Той заяви, че изказването пред Конгреса ще е важно и добави, че "силно" вярва, че то "ще бъде чуто от хората, които отговарят за вземането на решенията във САЩ".

Източник: БТА


Дата: 20.07.2022