С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София тази вечер ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София тази вечер ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата

Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На церемонията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Своята почит към Апостола на свободата тази вечер в София ще отдадат и министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, информираха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По-рано, от 17.00 ч., в храм „Света София“ в столицата ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Столичната община,  която, заедно със Софийската света митрополия и Общобългарския комитет „Васил Левски“, организира възпоменателни събития по повод годишнината. 

През целия ден пред паметника на Васил Левски ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

От Национална служба "Охрана" (НСО) напомнят, че началото на пропускателния режим за граждани, които искат да присъстват на събитието, е от 17:00 ч. Те ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, предупреждават от НСО. Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15:00 ч. и след приключване на официалната церемония. 

В много градове на страната възпоменателните събития в памет на Апостола продължават и днес. 

Източник: БТА


Дата: 19.02.2024