С представяне на книга, камерен концерт и изложба бе официално открит античен град Хераклея Синтика край Петрич

С представяне на книга, камерен концерт и изложба бе официално открит античен град Хераклея Синтика край Петрич

С представяне на книга, камерен концерт и изложба днес беше официално открит античен град Хераклея Синтика край Петрич. Обектът беше затворен за посетители преди около шест месеца, защото там се извършваха дейности по проект на Община Петрич за реставрация и консервация. По първия етап на проекта в археологическия обект са изградени достъпна туристическа инфраструктура, паркинг, нов посетителки център, каза на заключителната пресконференция ръководителят на проекта Катя Стоянова. 

Първите разкопки на града са направени от проф. Атанас Милчев през 1959 година, а след локализирането на Хераклея Синтика системни такива започват от 2007 година досега под ръководството на проф. д-р Людмил Вагалински, стана известно на официалното откриване тази вечер. 

Символично лентата на реставрирания археологически обект тази вечер прерязаха кметът на Петрич Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет в Петрич инж. Светла Данаилова и управителят на фирмата изпълнител Юлиян Димов. Управителят на фирмата подари на общинския кмет и символичен ключ за Хераклея Синтика. 

С гордост ви посрещаме тук, защото вече имаме самочувствието, че Хераклея Синтика е една припозната дестинация от български и чуждестранни туристи, каза пред присъстващите кметът на Петрич. Той посочи, че Община Петрич е извървяла дълъг път от изработването на проекта до неговата защита и реализация. 

Бръчков каза, че Хераклея Синтика се превръща в стратегически обет, не само за Петрич и региона. Обект, който концентрира огромна енергия, съчетание на история, съчетание на много култура, бит и душевност, и всеки, който посещава Хераклея Синтика може да усети всичко това, допълни той. 

„И да не забравяме, че вече век спориха три държави на чия територия е Хераклея Синтика. Благодарение на проф. д-р Людмил Вагалински и неговият екип категорично се доказа, че Хераклея Синтика е в Петрич, в България“, заяви кметът. 

Той изказа признателност и благодарност към екипа на проф. Вагалински и посочи, че освен професионалните задължения, които е имал, той целеустремено и много пламенно е защитавал и презентирал обекта пред любознателни туристи, преди медии и пред чужди посланици. Кметът благодари и на всички останали, които са подкрепили развитието на археологическия обект.

Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител на Благоевград Георги Динев, Александър Трайков от Министерство на културата, председателят на Общинския съвет в Петрич инж. Светла Данаилова, кметът на Сандански Атанас Стоянов и председателят на Общинския съвет в Сандански Георги Батев. На откриването на обекта присъстваха и много жители, както и гости на града. Вечерта продължи с камерен концерт „Антични музикални образи на Хераклея“. 

Източник: БТА


Дата: 17.05.2024