С 9 на сто намаляват отглежданите у нас овце за година

С 9 на сто намаляват отглежданите у нас овце за година

Липсата на европейски регулации за животновъдните обекти, за фуражите, за хуманното отношение към животните правят македонското агнешко месо по-евтино и създава нелоялна конкуренция на българските овцевъди, което води и до намаляване на стопанствата и отгражданите у нас животни, коментира Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: 

"Животните от миналата година са намалели с 9%. Има 20 хиляди нереализирани агнета. Тези фермери са ги реализирали на загуба в един момент, загубили са много от тях и са намалили животните. В един момент ще има само евтино македонско агнешко, докато водеща в този процес е цената, а не произходът, няма да се чудите защо намалява поголовието. Това не е нещо да го хвърлиш в склада и да го заключиш, да чакаш по-добро време да го продадеш. Това всеки ден изисква грижи". 

По думите на Симеон Караколев основните пречки пред българските земеделци са липсата на земя и зависимостта от фуражите отвън.

Председателят на българските овцевъди прогнозира, че ако тези проблеми не бъдат решени, все повече фермери ще се откажат от сектора и може да се стигне до сериозни липси както на българско месо, така и на български зеленчуци и зърно. 

Източник: БНР