Румен Радев подкани Европа да не притиска България за Северна Македония

Румен Радев подкани Европа да не притиска България за Северна Македония

Република Северна Македония трябва да промени конституцията си, съобщава изданието "Euractiv", цитирайки президента на България Румен Радев. Пред изданието Радев сочи, че четири години след подписването му, Договорът за приятелство и добросъседство не само не се изпълнява, но езикът на омразата в Скопие се засилва и София не вижда политическа воля за премахване на обидните текстове от македонските учебници и медии.Конституционни гаранции за правата на македонските българи е един от факторите, преди България да "отвори вратата" за евроинтеграцията на Република Северна Македония:

"Наслушахме се на декларации през тези четири години, откакто подписахме договора, но резултати няма. Затова искаме да видим необратими, стабилни и законово обвързани резултати. Какво повече от една промяна в конституцията? Защо трябва да е трудно да бъде добавена една дума - една-единствена думичка - "българи", редом с албанци, сърби, босненци, турци и всички останали?"

Българският президент подкани европейските партньори на София да не притискат България по македонския въпрос

"Не вярвам, че упражняването на масиран натиск върху страна-членка - в случая България - вместо върху страната кандидат - Северна Македония, е работещо решение. Вместо да се опитват да изискат едностранни отстъпки от България, много по-добре ще е за нашите европейски партньори да насърчат РСМ да работи по-сериозно върху критериите за членство и изпълнението на договорните си задължения към България."

Източник: БНР

Дата: 17.12.2021