Росен Миленов обясни схемата за фабрикуване на анонимни сигнали

Росен Миленов обясни схемата за фабрикуване на анонимни сигнали

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев очаква изненади за хората, които твърдят, че разговорите между висши политици са автентични. Той направи този коментар, след като беше изслушан в комисията за контрол на ДАНС. Йовчев изрази личните си съмнения в автентичността на разговорите. На въпрос на news.bg как определя казаното от бившия си служител Росен Миленов, той призна, че е бил изненадан.

На въпрос как си е тръгнал от ДАНС Росен Миленов, Цветлин Йовчев отговори: „По собствено желание. На 25 октомври е подал рапорт за напускане, като споделил пред колегите си, че има здравословен проблем и иска да се развива като юрист”.

След твърденията на Росен Миленов, ДАНС е направила проверка. След като излязъл резултатът от нея, Йовчев изразил недоумение от думите на бившия си служител. Шефът на ДАНС беше категоричен: „Това, което Миленов казва, не е вярно”.

Прегледани са всички документи, които той е създал като работник, дела до които е имал достъп, прегледани са секретните му бележници, снети са обяснения от колегите му и от преките му началници“, обясни още Цветлин Йовчев. Единственото, което се потвърждава, е, че е бивш служител на ДАНС, подчерта шефът на агенцията.

Росен Миленов, по думите му, е бил на една от най-ниските възможни длъжности. „Може и да се окаже, че няма какво толкова да коментираме в този случай“, сподели пред журналисти Цветлин Йовчев.

Росен Миленов е служител на ДАНС от началото на 2009г. Цветлин Йовчев посочи, че той в своята кариера не е имал достъп до информация, от която да прави изводите, които е споделил с медиите.

Шефът на ДАНС дори предположи, че казаното от Миленов е резултат от внушения, които са му направени от някой друг. Запитан за кого става въпрос, Йовчев отговори: „Не мога да ви кажа, това е въпрос, който трябва да се изяснява”.

Цветлин Йовчев каза още, че няма политически натиск върху агенцията и на ДАНС не се възлагат политически поръчки. Той каза, че премиерът Бойко Борисов многократно е възлагал на ДАНС проверки. „Не оставайте с грешното впечатление, че министър-председателят дава за проверка устни сигнали: „Я провери това лице или тази организация”, посочи Цветлин Йовчев.

Премиерът дава а агенцията писмени сигнали, които стигат до него и тези сигнали не са анонимни. „Всичко, което се прави в ДАНС е съобразно буквата на закона, категоричен е Цветлин Йовчев.

30/01/2011