Разговорът между Борисов и Танов е абсолютно автентичен – Европейска експертиза

Разговорът между Борисов и Танов е абсолютно автентичен – Европейска експертиза

СОФИЯ (PIA) — —

Експертизата, поръчана от в. “Галерия” на независима европейска лаборатория „Липсадон“ в Париж, Франция, е доказала категорично, че разговорът между министър-председателят Бойко Борисов и шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов за Мишо Бирата, е абсолютно автентичен. Това съобщи зам.-главният редактор на в. “Галерия” Явор Дачков пред БНР.

Дачков съобщи, че лабораторията е към френското Министерство на правосъдието, работи в тясно сътрудничество с парижката полиция и нейните експертизи се признават като доказателство във френските съдилища. Експертизата е пристигнала преди минути и е на 15 страници.

От в. „Галерия“ разказаха, че първоначално французите са били готови да направят анализа за около два дни, но когато са разбрали, че записът се отнася за българския министър-председател са поискали още три дни, за да бъдат максимално прецизни.

Анализът категорично опровергава днешното изказване на Бойко Борисов, който заяви, че в разговора му с Ваньо Танов са били премахвани и монтирани отделни думи.

От „Галерия“ съобщиха, че експертизата се превежда и ще бъде предоставена на медиите в събота, когато преводът ще бъде готов. Целият анализ се съдържа в петнадесет страници и е далеч по ясен от анализа на Института по криминология на МВР, който беше направен веднага след изтичането на записите в публичното пространство и вместо да отговори на въпроса автентични ли са разговорите или не, замъгли още повече скандала около Борисов.

След френската експертиза става ясно, че Борисов наистина е наредил на Ваньо Танов да спре акция срещу бирената фабрика на бизнесмена Михаил Михов с аргумента, че е обещал да не го закача.

15:34  28/01/2011