Радев на официално посещение в Азербайджан

Радев на официално посещение в Азербайджан

Укрепването и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство в икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма са във фокуса на посещението на делегацията ни водена от президента, в която участват служебният министър на енергетиката, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание и представители на бизнеса.

Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от президента на Aзербайджан. Румен Радев и Илхам Алиев ще проведат среща на четири очи, ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави, след което ще подпишат съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство.

За последните две години днешната среща между 2 държавни глави е четвъртата. Енергетиката е в основата на партньорството.

През газовия интерконектор с Гърция, който е с капацитет от 3 милиарда кубически метра газ на година, България получава половината от необходимото синьо гориво.

 Миналата година в София се подписа меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната азерска петролна компания.

За да се удвои износа на газ от Азербайджан към Европейския съюз в рамките на визитата в Баку се подписват и още двустранни споразумения. Едно от тях е договор за съвместно опериране между авиопревозвача "България еър" и азербайджанската национална авиокомпания. Така ще се осигури редовен въздушен транспорт. В Баку президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на азербайджанския парламент проф. Сахиба Шафарова. По-късно ще разговаря с български специалисти, работещи в областта на спорта в страната.

Източник: БНР