Публична дискусия обсъди добива на шистов газ в България

Публична дискусия обсъди добива на шистов газ в България


На 11 ноември министрите на икономиката и на околната среда Трайчо Трайков и Нона Караджова, посланикът на Полша Лешек Хенсел и ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Виолета Симеонова Станичич откриха дискусията “Шистовият газ – алтернатива или заплаха за околната среда”. Форумът се организира от Българската стопанска камара, информационния сайт www.3e-news.net и Института за енергиен мениджмънт, с подкрепата на Информационното бюро на ЕП.

В рамките на кръглата маса ръководителите на МИЕТ и МОСВ представиха националната законодателна рамка за проучване на находища от шистов газ. Министър Караджова изтъкна, че до края на ноември правителството очаква разрешително тълкуване от ЕК за прилагане на директивата за оценка на въздействието на околната среда за проучването на шистов газ. Тя подчерта, че МОСВ не е издало на никого разрешение за проучвания за шистов газ на територията на България.

Министърът на икономиката съобщи, че страната ни е предложила Европейският съюз да приеме общо законодателство за проучването и добива на шистов газ. Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП, запозна гостите на форума с основните позиции на членове на ЕП от различните групи, както и с тези на някои от държавите-членки на ЕС по темата. Тя изтъкна, че активните дебати по въпроса в България се развиват на фона на също така сериозни спорове в Парламента относно регламентирането на проучванията, ползите и вредите за околната среда и цитира мненията на водещи членове на ЕП, както и на председателя на ЕП Йежи Бузек.

“Един от приоритетите на полското председателство на Европейския съюз е енергийната сигурност”, заяви Лешек Хенсел, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в България. “Залежите от шистов газ се превърнаха в оръжие на политиците. И всяка от страните има своите аргументи”, посочи дипломатът. Той сподели опита на страната си в проучванията и добива на шистов газ. Досега в страната са направени около десетина сондажа, но до три години се очаква броят им ще достигне 200.

Българският експерт Христо Казанджиев представи научната гледна точка към проучването и добива на шистов газ.

Дискусията продължи с оживени дебати по темата между защитници и противници на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

19/12/2011