ПРОВАЛ на Борисов в Катар: Нито един катарски бизнесмен не дойде на бизнес-форума

ПРОВАЛ на Борисов в Катар: Нито един катарски бизнесмен не дойде на бизнес-форума
СОФИЯ (PIA) — —

Нито един катарски бизнесмен не дойде на бизнес форума в катарската столица Доха, организиран по повод посещението на българска делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, в която са половината министри, кмета на София и представители на сто български компании.

Емирът на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани посрещна по джапанки премиера ни. Снимка: МС
Нито един бизнесмен от Катар не дойде на открития днес българо-катарски бизнес фоурм в Доха.

Форумът е в рамките на официалната визита на министър-председателя Бойко Борисов в Катар. Заедно с Борисов в емирството отидоха още 7 министри, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Българският бизнес беше представен от над 100 компании, чиито представители пътуваха до Доха специално за форума, съобщи Дарик.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри форума на английски език, което обърка присъстващите. По думите на министъра на събитието са били поканени голям брой катарски компании и това е бил официалният език на срещата.

Министърът оправда слабия интерес на катарския бизнес към проявата с това, че по принцип Катар не е от традиционните ни търговски партньори в региона.

Той все пак изрази оптимизъм, че може да се намери икономическа конструкция, която да оправдае катарска инвестиция у нас. Досега представителите на емирството са се отказвали от инвестиции у нас, защото проектите не им се стрували достатъчно изгодни.

Трайков уточни още, че от срещите с политическите структури разбира, че инвеститорите от емирството прояват интерес основно към бизнеса с голф игрища и висококатегориен туризъм.По думите му Катар се интересува и от земеделието.

Емирът на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани е заявил желание за сътрудничество в областта на културата и образованието по време на срещата си с премиера Бойко Борисов.

Министърът на външните работи Николай Младенов обяви, че в България ще гостува делегация с представители на катарска фондация, която се занимава с образователни инициативи. Те ще се срещнат с представители на български висши учебни заведения, с които ще разговарят за възможностите за откриване на образователни курсове в Катар.

В областта на културата сериозен интерес е заявен от страна на Музея за ислямско изкуство към работата на България по османските архиви и по представянето на българската история и култура.

Младенов разказа още, че премиерът е подарил на катарския емир позлатен пистолет, копие на документ от 12 век от архивите на България, в който се говори за Катар и копие на карта, която включва Катар.