Протестът срещу Covid мерките - начало и край

Протестът срещу Covid мерките - начало и край

Протестът, организиран от партия "Възраждане", започна в 12.00 часа, а към 16.00 часа демонстрантите започнаха да се разотиват, като голяма част от тях се насочиха към президентството и Министерството на здравеопазването. Разрешението за протеста беше до 18.00 часа. 

По-рано протестът прерасна в опит за щурм за влизане в сградата на Народното събрание. Демонстрантите пробиха полицейския кордон и стигнаха до сградата на парламента, но бяха възпрени от полицията.

При сблъсъците има пострадали полицаи. Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров обясни:

"Имаше отделни агресивни граждани, които увлякоха протестиращите и се опитваха да проникват със сила в институцията Народно събрание. Има пострадали трима служители, служителка, която беше притисната, мачкана. Естествено, в тълпата имаше няколко граждани, които бяха притиснати от самата тълпа. До момента помощни средства не са използвани, палки. Нямаше и щитове и каски. Призоваваме гражданите да протестират мирно, без нарушаване на обществения ред".

От "Спешна помощ" казаха пред "Хоризонт", че е имало и пострадали граждани, но никой от тях не е бил хоспитализиран в болница. На повечето е била оказана помощ на място.

Има и задържани граждани, допълни главен комисар Петър Тодоров.

Вечерта голяма част от демонстрантите преминаха в шествие и се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. 

Към 18:00 часа остана засиленото полицейското присъствие в района на Министерството на здравеопазването в София, където се събраха протестиращите  срещу Covid мерки и сертификати и където министър Асена Сербезова разговаря със заместник-председателя на Народното събрание от "Възраждане" Цончо Ганев.

След края на протеста пред Народното събрание, където се стигна до напрежение след опит на протестиращи да се доближат до вратите на парламентарната сграда отвъд полицейския кордон и да влязат вътре, част от демонстрантите се насочиха към сградата здравното министерство.

Пред ведомството протестиращите бяха разположили две големи тонколони, на които да слушат какво се случва вътре в сградата.

Обстановката беше спокойна. Малко след като протестиращите дойдоха пред Министерството на здравеопазването, те апелираха към полицаите, които охраняваха сградата на министерството, да свалят шлемовете в знак на солидарност и това наистина се случи - полицаите свалиха каските и щитовете в знак на добронамереност и това беше посрещнато с овации от страна на гражданите.

Част от протестиращите апелираха, ако бъдат видени провокатори с камъни или с бутилки, хората да подават сигнали към полицията.

Заместник-председателят на парламента от партия "Възраждане" Цончо Ганев влезе на разговор в Министерството на здравеопазването с министър Асена Сербезова. Разговорите обаче приключиха без успех и без постигнато съгласие, а демонстрантите заявиха намерение за нови протести.

През деня се стигна до напрежение по време на протеста пред парламента, когато около 15.00 часа протестиращи успяха да пробият полицейския кордон, който се намира в градинката между сградата на НС и Софийския университет. Освен полицейския кордон, имаше поставени и железни заграждения, част от които бяха разкъсани и изхвърлени в градинката.

Това доведе до струпване на повече полицейски сили и протестиращите се отдалечиха на 4-5 метра от сградата на парламента. Минути след 15.00 часа дойде и линейка, която е качила един човек, свидетелства репортер на БНР. Към 15.15 обстановката се успокои.

От полицията призоваха хората да изразяват позицията си мирно, без да се стига до ескалация на напрежението. От МВР уточниха, че има един задържан. Мъжът е арестуван преди началото на протестите, тъй като е носел газово оръжие.

По-рано организаторите на протеста призоваха протестиращите за гражданско неподчинение и всички мъже да направят опит да влязат в Народното събрание от страничните му входове. До призивите се стигна, след като обясниха, че техни представители не са допуснати да влязат за преговори в сградата на парламента. "Път назад нямаме" - бяха думите на ораторите.

Преди това, малко след 13.00 часа, напрежението също ескалира, когато протестиращите бяха призовани от оратори на протеста да преодолеят плътния полицейски кордон и да стигнат до сградата на Народното събрание. След минути на сблъсъци протестиращите разкъсаха кордона от полицаи и жандармеристи и масово навлязоха в пространството пред централния вход на Народното събрание. При сблъсъците пострадаха граждани и представители на органите на реда. 

Напрежение имаше не само пред, но и вътре в сградата на парламента.

Трима депутати от "Възраждане " - Искра Михайлова, Елена Гунчева и Ангел Георгиев опитаха да преодолеят силите на НСО и импровизираните барикади от бюра и маси, поставени пред вратите, за да отворят централния вход на Народното събрание и да дадат възможност на протестиращите да влязат в сградата на парламента. Стигна се до физически сблъсък между охранители и народни представители:

"Не ме пипайте, не ми стискайте ръката!". 

"Искам хората да влязат и да питат защо тези тука съсипаха държавата".

"За да попитат защо извършват геноцид над нашия народ".

"Ние поискахме да излезем през този вход, за да отидем при народа си".

"В момента ние се опитваме да излезем, а народът се опитва да влезе".

Чакаше се отговор от ръководството на парламента дали ще приеме група от протестиращите. Заместник-председателят на НС Кристиян Вигенин, който замества Covid заболелият Никола Минчев, отказа.

Група народни представители от ДПС, които бяха останали, напуснаха, охранявани от полицията, както и Иво Мирчев от "Демократична България". Мирчев и Георгиев влязоха в задочен спор:

„Не мисля, че това е нормалният начин за разговор. Тези хора имат представители в парламента и те всеки ден на ниво парламент, и това е смисълът на Народното събрание, са в дебат, разговарят и могат да излагат позициите си“.

„Не може едно управление, което твърди, че е демократично, да не може да излъчи един представител, който да говори с протестиращите. Това говори само едно: изключителен страх във властта!“

„Не виждам защо трябва да се щурмува парламента. Не да се прави опит да се разбива и да се влиза вътре“.

„Аз не съм чул да се насъскват да щурмуват парламента. Аз чух оратори, които казват, че ние искаме да бъдем питани и искаме нашият глас да се чува“.

За да осигурят безопасността на журналистите и на администрацията, в 16:00 часа от НСО поискаха сградата да бъде освободена.

След опита на протестиращи да нахлуят в НС бяха отменени заседанията на постоянните парламентарни комисии. Цял ден имаше проблеми с мобилните комуникации вътре в сградата. 

По-рано депутати от "Възраждане" влязоха и в словесен сблъсък с представители на Национална служба "Охрана“ след настояването им да отворят вратите и да допуснат гражданите в сградата на парламента. Пред хилядното множество заместник-председателят на парламентарната група на "Възраждане“ Цончо Ганев заяви:

"Днес ще влезем и ще им зададем въпроси, а утре ще ги изнесем напред с краката. Това, което се случва днес, е само началото на процес, който няма как да бъде спрян, защото ние сме горди българи и се борим не само за нас, а за нашите деца, защото това, което имаме в момента е един здравен фашизъм. Крайно време е да защитим нашите права. Да живее България!" - призова Цончо Ганев.

Хиляди хора от цялата страна се включиха в националния протест срещу "зеления сертификат" и Covid мерките, организиран от партия "Възраждане", който започна в 12.00 часа.
На площада около паметника на Цар Александър II и около сградата на Народното събрание дойдоха хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Звучаха патриотични песни.
Протестът не е само политически, но и граждански, заявиха участници в демонстрацията:

"Ние сме против "зеления сертификат" и тези Covid мерки, които са безумни"; 

"Мисля, че всичко това, което се случва, е напълно ненормално и трябва да се сложи край";

"Очаквам и повече хора да ни чуят, за да се противопоставят на световния диктат, това е световен диктат. Това е ограничаване на свободата, на всичко".

"Трябва да има свобода!"

Участници в протеста пристигаха организирано с автобуси и личен превоз, като някои бяха тръгнали от сутринта. Те паркираха на определено от Столичната община място, като се придвижиха пеша до мястото на протеста.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не беше на протеста. Той беше участник в КСНС при президента Румен Радев и е получил обаждане от РЗИ, че трябва да се карантинира, след като се оказа, че председателят на парламента Никола Минчев е дал положителна проба за Covid-19 след 6-часовия съвет. 

Десетки привърженици на партия "Възраждане" са тръгнали от Велико Търново тази сутрин, за да се присъединят към националния протест.

"Това ограничава правата на тази, които го нямат. Мисля, че се предпазваме прекалено добре, при положение, че 80% в другите държави са ваксинирани, а тук са само 20 % - това е показателно", каза един от тях пред кореспондента на БНР. 

"И не смятам, че зеленият сертификат ви пази, ограничават нашите права. Скоро време няма да можем да ходим на работа. Принуда", допълни друг. 

За напрежение между симпатизанти на "Възраждане" и полицията във Варна сигнализираха от партията. Гражданите са се организирали, за да пътуват заедно. Полицията спряла автобусите и направила тестове за опиати на шофьорите. При двама била положителна пробата за бензодиазепин, а при един - амфетамин. Гражданите са поискали да бъдат направени нови тестове. При повторното тестване, резултатът бил отрицателен и автобусите продължили пътя си. Предполага се, че първите резултати са били положителни заради прием на лекарства.  

Симпатизанти на "Възраждане" протестираха и във Варна от 12.00 часа край фонтаните до сградата на общината.

"Възраждане" ще останат известно време в българската политика. Костадин Костадинов не е лош тактик. Трябва автентичен гняв, за да има ефект от един протест, докараните с автобуси отнемат легитимността на гнева на един протест", коментира в предаването "12+3" политологът проф. Евгений Дайнов. 

"Към екипа на bTV е проявена агресия от страна на протестиращ", съобщи в предаването 12+3 репортерката на телевизията Христиания Червенкова. Непознат мъж изблъскал жената в гръб и се опитал да ѝ вземе микрофона. 

Източник: БНР