Протестна елха донесоха от КНСБ пред Народното събрание, искат повишение на доходите

Протестна елха донесоха от КНСБ пред Народното събрание, искат повишение на доходите

Акцията на синдиката се организира ден, след като парламентът гласува на първо четене Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. Повишение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за работещите на терен са част от другите искания на синдиката.

Очевидно Бюджет 2023 няма да има. Твърдим, че с конкретни законодателни текстове преди второ четене на законопроекта за удължаване на сегашния бюджет депутатите могат да направят промени с предложенията, които ще им предоставим, каза за БТА Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Вместо подаръци под елхата им даваме искания, посочи той. И изрази притеснение, че доходите на хората са ниски, а това ще се усети по празниците. Не можем да си позволим същите стоки и услуги за същата цена при намалена покупателна сила на парите, посочи той.

Демонстрантите посрещнаха депутатите преди началото на днешното пленарно заседание. Те им връчиха своите искания и разговаряха с част от тях за възможните законодателни промени. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че социалистите са подготвили предложения. По думите ѝ не е сигурно, че предложенията ще бъдат възприети от Министерския съвет. 

Източник: БТА


Дата: 30.11.2022