Протести в цяла България срещу ограничителните мерки

Протести в цяла България срещу ограничителните мерки

Новите мерки бяха посрещнати с протести на работещи в заведенията, транспортния сектор и танцовите школи в множество региони в България.

Стотици се включиха в демонстрация в Русе.  

Работещи в ресторантите, хотелите и нощните заведения на Русе излязоха на протест срещу ограничителните мерки, които влязоха в сила от днес.

Шествието на протестиращите срещу мерките, обявени от правителството спрямо хотелите, заведенията за хранене и нощните клубове, тръгна от Централните хали в Русе и по ул."Александровска" достигна до сградата на областната управа.

Областният управител Борислав Българинов слезе при протестиращите и им обеща, че ще представи пред правителството техните искания, като поясни, че решенията подлежат на редакция.

Протест на ресторантьори и други недоволни от мерките днес имаше още в Ямбол, Хасково, Добрич и Кърджали.

В Ямбол близо 200 собственици на заведения и техните служители излязоха на протест. Шествието премина по централните ямболски улици. Причината за недоволството са ограниченията за бранша, въведени с противоепидемичните мерки. Заради стачните действия, голяма част от заведенията в града затвориха и временно не обслужваха клиенти.

В Хасково ресторантьори, хотелиери и представители на други браншове протестираха пред сградата на РЗИ в града. Сред протестиращите имаше представители от областите Кърджали и Стара Загора. Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров каза, че с новите мерки се съсипвал бизнес, изграждан през последните 30 години и те искат само право на труд и хляб. Демонстранти  по време на митинга подпалиха предпазни маски. Последва шествие в пешеходната зона, като не се стигна до блокиране на пътни кръстовища.

Представители на частни танцови школи и ансамбли протестираха пред Министерството на здравеопазването в София. Те недоволстват срещу Covid мерките, които засягат и културния сектор.

За утре в София е планиран голям протест срещу новите ограничителни мерки, организиран от ресторантьорския бранш. От Асоциацията на шофьорите обявиха друга демонстрация - на 28 септември.

Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19, написаха в своя позиция от Здравното министерство.

Оттам изтъкват, че броят на хоспитализираните с коронавирус нараства непрекъснато, както и че новите ограничителни мерки са по-меки от тези в други страни. "Засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения", пишат още от министерството и допълват, че е било дадено необходимото време за подготовка за новите условия.

Източник: БНР