Протест ще съпътства обсъждането в КЕВР на цената на газа за август

Протест ще съпътства обсъждането в КЕВР на цената на газа за август

Общественият доставчик настоява за поскъпване с 55 на сто на газа, което ако бъде одобрено ще се стигне до рекорден ръст от 298 лв. за мегават час.

Заседанието на регулатора ще бъде съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ", откъдето ще връчат студени радиатори на председателя на КЕВР.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение. Тогава възстановеният председател Иван Иванов заяви:

"Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ".

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август.

Малко преди началото на заседанието, пред сградата на регулатора от гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще връчат студени радиатори на председателя като протест срещу предстоящото шоково поскъпване на газа.

След заседанието на КЕВР за цената на природния газ, от "Изправи се.БГ" ще участват в обществените обсъждания за цените на водата в областите Ямбол и Видин.

Източник: БНР