Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.

Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки. 

Те не са съгласни обаче промяната в наредбата да стане без финансова обосновка как ще се обезпечи дейността за изпълнение на рецептите, посочи Димитър Маринов – председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. 

Промяната трябва да върви паралелно с гарантиране и финансово обезпечаване на дейността на аптеката.

"Аптеките вече не могат да издържат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажираща много, т.е. аптеката трябва да подсигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните лекарства на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възстановени".

Различните обекти ще протестират по различен начин, уточни Димитър Маринов:

"Някои аптеки ще уведомят Касата, че ще прекратят дейност от 14 до 16 часа. Други аптеки – от 10 до 12 часа, а трети – в четвъртък, последният ден за подаване на становище по наредбата, ще уведомят с едномесечно предизвестие НЗОК, че ще прекратят дейност – т.е. няма да отпускат вече продукти по Касата".

В София се очаква работа да спрат предимно по-малките обекти, но протеста се подкрепя от всички. 

Това е само предварително уведомяване към касата и пациентите няма да бъдат ощетени, подчерта Димитър Маринов.

Източник: БНР