Прокуратурата работи по три основни версии след тежката катастрофа с мигранти

Прокуратурата работи по три основни версии след тежката катастрофа с мигранти

Започнали са разпити с преводач, за да се установи има ли родствена връзка между бежанците, тъй като нито един от тях не е представил лични документи.

Днес се извършва аутопсия на двамата загинали бежанци след катастрофата. Предстои да бъдат назначени и необходимите експертизи.

"Делото представлява фактическа и правна сложност и предстои извършването на множество следствени действия. Разпити на свидетели, назначаване на съдебно-медицинска, назначаване на друга експертиза. Днес се прави организация за извеждане на автомобила. Местността е много тежка, пресечена. Ще бъде направен оглед на автомобила. Версиите, по които работим, са стандартните версии. На първо място виновно поведение на водача. На второ място евентуална техническа неизправност на автомобила. И една хипотетична версия - дали поведението на емигрантите е било агресивно, неправомерно, което е в причинна връзка с инцидента. Засега няма такива данни", заяви полк. Христо Тинев, военно-окръжен прокурор.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен не дават краен срок за информация какво точно се е случило при инцидента. Срокът е 2 месеца, с възможност за удължаване с още два.

Военен камион, превозващ 35 емигранти, катастрофира край Резово. Двама от тях загинаха. Пътят е блокиран от жандармерия и Гранична полиция, тъй като все още на мястото се извършват следствени действия. Военният камион се е движил близо до река Велека, в труднопроходим участък. Общо 8 от афганистанците остават в болница. Един е в лечебното заведение в квартал "Ветрен", трима са настанени в болницата в "Меден рудник", един от тях в реанимация, останалите са в държавната болница в Бургас, където са настанени и пострадалите двама български военни.

Източник: БНТ