Програма "Гергина" подкрепя момичета от малки населени места

Програма "Гергина" подкрепя момичета от малки населени места

Програмата включва онлайн тренинг, възможности за менторство и летен лагер за трансформация. Могат да участват момичета на възраст 15-25 год., които живеят в село или град с население до 40 000 души и са завършили основно образование. 

В първата си част “Гергина” предоставя интензивно онлайн обучение по време на коледната ваканция, включващо 12 онлайн сесии с упражнения и дискусии за изследване на ключовите посоки за развитие. След това участничките имат възможност да се срещнат с жени-експерти в областите, които ги интересуват. До третата част  - достъп до международни програми, ще бъдат допуснати само успешно преминалите онлайн обучението. 

Набирането на участнички ще продължи до 15 декември. 

“Гергина” е създадена от Елица Панкова (коуч за личностно развитие) и Маги Назер (социолог и социален предприемач). Двете забелязали специфичните предизвикателства, с които се сблъскват момичетата от малките населени места в България и необходимостта тяхното развитие да бъде подкрепено, за да се реализират в обществото.

С името си програмата отдава почит на Гергина Тончева - първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК).  Започнала земния си път в малкото плевенско селце Садовец, тя има голям принос в българското образование и култура. "Г-жа Тончева е моето вдъхновение и олицетворение затова какво означава да бъдеш ЖЕНА", споделя Маги Назер, която е възпитаничка на  НГДЕК.

Източник: БТА