Проф. Яна Симова: 80% от хората имат оплаквания месеци след боледуването от Covid-19

Проф. Яна Симова: 80% от хората имат оплаквания месеци след боледуването от Covid-19

"Съкращаването на сроковете за карантина е правилно". Това каза пред БНР проф. Яна Симова, директор на Българския кардиологичен институт. 

Тя цитира данни, според които Омикрон дава по-малко белодробни поражения в сравнение с Делта варианта, а пациентите в болница се нуждаят по-рядко от кислородотерапия или интубация. И подчерта, че световните експерти са предпазливи в това да твърдят, че боледуването от този вариант на коронавируса протича по-леко. 

"Вероятно протичането на Омикрон в нашата страна ще е по-различно, отколкото в останалите държави заради това, че българите страдат от повече от едно заболяване и заради ниските нива на ваксинация. По CNN попаднах на новина, че в следващите от 6 до 8 седмици над 50% от европейското население ще се разболее от този вариант на коронавируса. Това звучи обезпокоително". 

В предаването "Нещо повече" проф. Симова призова за ваксинация като превенция срещу тежко разболяване от Covid-19. 

"Ваксините пазят дори от Омикрон. С мутациите на вируса се получи малко по-ниска ефективност на неутрализиращите антитела. Това не означава, че ваксините нямат ефект, те пак ни пазят. Ваксиниран, и да се зарази, ще изкара заболяването по-леко". 

По думите ѝ децата над 5-годишна възраст е добре да получат ваксина, за да могат да продължат да живеят нормално в социална и в училищна среда. 

Проф. Яна Симова е част от националната безплатна програма "Живот след Covid". За малко повече от година, от както е започнала програмата, за помощ са се обърнали 3072 пациенти. 

"Оказва се, че 80%, или четирима от петима пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания месеци или година след това. Оплакванията са разнообразни. Около 60% се оплакват от задух, около 40% - от сърцебиене, следват умора, гръдна болка, болка по ставите, главоболие, световъртеж, кашлица, включително косопад, обриви, болки по пръстите, нарушения на ноктите. При тези пациенти, преминавайки през нашите кабинети, установихме най-често дестабилизиране на стойностите на артериалното налягане - по-скоро към по-високи стойности, отколкото към по-ниски. При над 1/3 от хората има нарушение на сърдечния ритъм. За 10% се е наложило повторно влизане в болница. Последиците след Covid-19 са непредвидими и те могат да се появят както след тежко, така и след леко прекарване на заболяването". 

Източник: БНР