Проф. Христова: При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни

Проф. Христова: При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни


Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази, каза в студиото на "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че карантината се налага на контактни лица, които може да са се заразили, а изолацията е за инфектиран човек, който е с положителен тест.

"Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстимно сваляне на 5 дни - изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант - стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск - дори за 5 дни".

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

"Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се опедели като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи"

Това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер, смята вирусологът. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Проф. Христова коментира и изказването на СЗО, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

"С промяната на вируса е добре да се адаптират и ваксините. Действително има такива разработки, те ще станат сравнително по ускорен начин, защото не се изискват нови клинични изпитания, ваксината е същата"

Източник: БНТ