Продължава гасенето на големия горски пожар край Панагюрище

Продължава гасенето на големия горски пожар край Панагюрище

Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, засегнати са и земеделски площи, но няма пострадали хора и сгради.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков съобщи, че Оперативен щаб координира действията по суша и вода.

"Хеликоптерите са на терен, висят вече. Успяхме с Оперативния център да осигурим още снощи сили и техника от Областната дирекция на Пловдив на "Пожарна и аварийна безопасност". Тук са колегите от почти всички горски стопанства, доброволните формирования, ловните дружинки от цялата област и в момента се опитваме да потушим огъня в една доста сложна горска обстановка, тъй като това, което гори, са борови масиви, високи дървета и огънят леко става върхов и в момента в Щаба работим и гледаме както се казва, по цялата полоса, метър по метър, да направим така, че да сме една крачка напред преди стихията".

Мирослав Стоянов, говорител на МВР Пазарджик допълни:

"На място има пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подпомогнати от екипи от Пловдив и Пирдоп. В гасенето участват лесничеи от горските стопанства в региона с високопроходими джипове, доброволци. За изграждане на просеки е изпратена тежка верижна машина от Асарел Медет. Осъществява се взаимодействие с кметовете и областната администрация. Всеки момент се очаква в гасенето да се включат два вертолета от Авиобаза Крумово. Няма данни за пострадали хора или засегнати къщи в зоната на пожара. Работата по неговото локализиране продължава активно. Екипи на полицейското управление в Панагюрище оказват съдействие на гражданите".

До късно снощи бяха прокарвани 10 метрови просеки, за да се спре пътят на огъня, но опасността от разпространяването му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

"Имайки предвид, че често огънят става и върхущ и прехвърля на големи разстояния, и ако вятърът действа в същата посока, не можем да кажем на този етап, че сме гарантирали 100% разпространението на огъня."

Източник: БНР