Природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните 14% през януари

Природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните 14% през януари

Тъй като от подаването на заявлението на "Булгаргаз" до днешното обсъждане са минали близо три седмици, казва председателят на регулатора Иван Иванов, то трябва да бъде отчетен фактът, че:

"В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши.

Така цените на борсите тръгват нагоре, казва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов: 

"Миналата седмица видяхме рекордни цени на природния газ, които достигнаха дори 180 евро. За доставка месец напред цената се движи в рамките на 120 евро за мегаватчас".

Иванов е категоричен:

"Би следвало да очакваме едно немалко повишение на цената на природния газ, считано от 1-ви януари. По причини, които наистина са изцяло извън страната“.

Павлов допълни: "Вероятно увеличението ще бъде повече от прогнозираното".

Николай Павлов допълни, че доставките на природен газ за зимата са осигурени, въпреки че потреблението в момента е най-високото за последните десетина години. За да не можем да внасяме по-големи количества от по-евтиния азерски газ, има една основна причина, според Павлов:

"Не е изграден газопровода IGB- гръцката връзка. В момента, в който бъде изграден този газопровод, "Булгаргаз" ще получава всички количества на точката на свързване".

Същевременно стана ясно, че ръководството на "Булгаргаз" е сезирало ДАНС заради изтичане на информация по договора за доставка на азерския газ, което според тях, създава опасност за разваляне на договора с Азербайджан.

Павлов и Иванов се обърнаха към управляващите с призив - да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

Източник: БНР


Дата: 30.12.2021