Прибират се част от евакуираните българи от Судан

Прибират се част от евакуираните българи от Судан

През последните дни от Судан бяха изведени над хиляда граждани на страни от Европейския съюз, сред които и 21 българи. Част от тях се прибират у нас днес следобед.

От Министерството на външните работи съобщиха за над 30 сънародници, потърсили съдействие за евакуация. Част от тях вече са извън страната.

Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“ във ведомството и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев обясниха в понеделник:

"Трима български граждани бяха евакуирани с конвой на Саудитска Арабия, като на 22-04 напуснаха страната, двама отпътуваха на 22 април с микробус за Египет и преминаха успешно границата. Осем заминаха на 23 април за Египет, седем български граждани отпътуваха на 23 април, двама пристигнаха в Берлин с евакуационен полет на немските военновъздушни сили, в сряда се очаква да пристигнат в България. На терен се намират 10 души. Ние продължаваме да следим ситуацията на място и да оказваме съдействие на българските граждани в Судан."

"В перманентна координация сме с нашите партньори по линия на Европейски съюз, така и със съответните кризисни центрове на други наши партньори, държави извън Европейския съюз с цел именно подпомагане на тази безпроблемна и безопасна евакуация на нашите сънародници."

Източник: БНР


Дата: 26.04.2023