Президентът свиква Народното събрание на 19 октомври

Президентът свиква Народното събрание на 19 октомври

Държавният глава подписа указа вчера на основание чл. 75 от Конституцията. Радев вече обяви, че ще даде максимално време за разговори на партиите, които да сформират работещо правителство. 

Преди дни, в първия си коментар след изборите, държавният глава каза, че ще се допита до политическите сили за техните намерения и ще им осигури достатъчно време да търсят съгласие за ново управление:

"Защото в момента е изключително важно те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство", посочи президентът.

От ГЕРБ вече обявиха сформирането на контактни преговорни групи, начело с Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

"Продължаваме промяната" казаха, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна. БСП също отказа да участва в коалиция с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". От своя страна "Възраждане" обявиха, че вече имат нареден собствен кабинет.

По традиция първото заседание на парламента се открива от най-възрастния народен представител. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов. 

На 7 октомври ЦИК официално обяви имената на 240-те депутати, избрани на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. 

Седем политически формации намериха място в 48-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще имат 67 места в новия парламент, "Продължаваме Промяната" ще разполагат с 53 депутати, ДПС ще са със 36, "Възраждане" – с 27, "БСП за България" ще има 25 народни избраници, "Демократична България" – 20, а парламентарната група на "Български възход" ще разполага с 12 депутати.

Източник: БНР