Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ

Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС съобщиха преди дни, че се обсъжда да бъде предложено правителство за 18 месеца с ротационен премиер. Министър-председател за първия период от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. В същия ден Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС съобщиха в събота, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция "Национална сигурност", Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и "имената са синхронизирани с посолството".

Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В тези разговори е било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и да заобиколи правилата за влизане в еврозоната. 

"Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът. С Борисов се изпира през този вариант – няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки, че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България“, се казва още в записа.

Николай Денков каза вчера, че не е прекъсвал диалога с Мария Габриел и се надява преговорите да бъдат подновени в следващите дни.

Източник: БТА


Дата: 29.05.2023