Президентът Румен Радев ще проведе консултации с "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и ИТН

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и ИТН

Вчера държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първи при президента отидоха от ГЕРБ-СДС, на които Радев заяви, че първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство - възможно най-бързо и с възможно най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и криза. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че от политическата формация полагат усилия и са търпеливи. След края на консултациите Борисов каза, че всеки, на когото му е мила държавата, трябва да направи компромис и няма да бъде кандидат за премиер.

След ГЕРБ-СДС вчера при президента отидоха представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Румен Радев им каза, че е важно за българската общественост да знае докъде може ПП-ДБ да стигнат с политическия компромис в най-важната задача на 49-ия парламент – съставяне на редовно правителство възможно най-скоро. Кирил Петков отговори, че ПП-ДБ не може да даде подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Николай Денков каза, че парламентът има нужда от три месеца при интензивна работа да приеме приоритетните закони. Асен Василев посочи, че поне до 15 юни трябва да работи 49-ото Народно събрание, за да може да бъде приет бюджет.

По време на 48-ото Народно събрание поех огромен политически риск и за първи път разтегнах процедурата, за да бъдат успокоени страстите, да бъде намалена предизборната риторика, да има спокойна комуникация и диалог между партиите и да бъде съставено правителство, но почти нищо от това не се случи, заяви президентът Румен Радев на консултациите вчера с ПП-ДБ.

Конституцията на страната не предвижда срок, в който президентът трябва да връчи първите два проучвателни мандата за съставяне на правителство.

Според Конституцията, след края на консултациите президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Той има срок от седем дни, за да предложи състав на Министерски съвет. След изтичането на този срок кандидатът за министър-председател трябва да върне мандата, независимо дали той е изпълнен или не. Ако първият мандат е неуспешен, президентът връчва втория проучвателен мандат на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по големина парламентарна група. Той също има 7-дневен срок да го върне изпълнен или неизпълнен. 

Ако първите два мандата не са реализирани, държавният глава има едноседмичен срок, в който да връчи третия и последен проучвателен мандат. Президентът извършва възлагане на избрана от него парламентарно представена сила, а не на посочен кандидат. След това проучвателният мандат се възлага на излъчен от парламентарната група кандидат за премиер. 

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата на парламентарната група за министър-председател. В случай че не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът трябва да разпусне Народно събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори.

Източник: БТА


Дата: 21.04.2023