Президентът Румен Радев сезира КС за избора на конституционни съдии от квотата на НС

Президентът Румен Радев сезира КС за избора на конституционни съдии от квотата на НС

В мотивите си президентът посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Според Румен Радев е налице съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата на новите съдии. Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд, категоричен е Радев и призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. По Закона за Конституционния съд двамата трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избирането им. От съда съобщиха, че церемонията по полагане на клетва ще бъде на 26 януари. Според проектопрограмата за работата на Народното събрание утре ще се гласува прекратяването на правомощията на Атанасова като народен представител. 

Днес представители на всички парламентарно представени партии коментираха реакцията на президента. 

ГЕРБ-СДС

Президентът за пореден път демонстрира несъгласие с това, че законодателният орган работи, приема важни закони и решения за държавата, което явно противоречи на неговото разбиране за еднолично управление на държавата, каквото наблюдавахме при служебните кабинети. Това заяви пред медии депутатът от ГЕРБ-СДС и член на парламентарната правна комисия Рая Назарян. По думите ѝ президентът за пореден път показва, че търси конфликт с Народното събрание с единствена цел – да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важна задача да провежда важни реформи. От ГЕРБ-СДС призоваха държавния глава да не оказва натиск на независимия Конституционен съд.

„Продължаваме промяната – Демократична България“

Президентът има право да сезира Конституционния съд за този избор и добре го е направил. Нека се произнесе Конституционният съд - в това няма нищо лошо. Това коментира пред журналисти Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Атанасов определи като недопустими действията на президента, свързани с апела му да не се пристъпва към полагането на клетва на двамата новоизбрани съдии от квотата на парламента. „Това, което е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на Конституционния съд, призовавайки да не се проведе клетвата в петък", коментира той. 

„Възраждане“

„Възраждане“ също ще сезира Конституционния съд във връзка с избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на партията. След избора на двамата нови конституционни съдии лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви пред журналисти, че Конституционният съд „на практика е поруган“. 

„Движение за права и свободи“

Темата за Конституционния съд е приключена. Бяха избрани двама достойни кандидати, които ще положат клетва в петък, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията. „А, ако президентът Радев е достоен, да излезе да подаде оставка, да си направи партията, а да не отклонява вниманието с теми, които са приключили“, призова той президента.

„БСП за България“

Гласувахме „против“ избора на двамата конституционни съдии. Призовахме президента да блокира избора и той го направи, заявиха в позиция от „БСП за България“, разпространена от пресцентъра на партията. От левицата са категорични, че това е правилното решение. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че БСП подготвя жалба до Конституционния съд заради новоизбраните конституционни съдии и призова президента Румен Радев да не отива на клетвата им. 

„Има такъв народ“

Логичен беше ходът на президента да сезира Конституционния съд за избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента. Това коментира за БТА секретарят на ПГ на „Има такъв народ“ Станислав Балабанов. Според него е възможно съдът да отмени решенията на Народното събрание за избор на двамата конституционни съдии, защото така или иначе изглеждали противоконституционни. Той посочи, че според решение на съда новоизбраните конституционни съдии трябва да са със седемгодишен мандат, а не с девет, както е гласувал парламентът.

Източник: БТА


Дата: 24.01.2024