Президентът Румен Радев продължава срещите си с потенциалните служебни министър-председатели

Президентът Румен Радев продължава срещите си с потенциалните служебни министър-председатели

В 12:30 часа държавният глава ще разговаря с омбудсмана на Република България Диана Ковачева. 

БТА припомня, че на 24 януари 2024 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) избра Ковачева за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

На „Дондуков“ 2 Румен Радев днес ще приеме подуправителите на Българската народна банка: Петър Чобанов от 13:00 часа; Радослав Миленков от 13:40 часа и Андрей Гюров от 14:20 часа.

Със заместник-председателите на Сметната палата президентът ще се срещне: от 14:50 часа с Тошко Тодоров; от 15:30 часа с Горица Грънчарова-Кожарева. 

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев, припомниха от президентската институция. Поредицата от срещи започна след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат. 

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Източник: БТА


Дата: 29.03.2024