Президентът на Унгария Каталин Новак e на официално посещение в България

Президентът на Унгария Каталин Новак e на официално посещение в България

Президентът на Унгария Каталин Новак e на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев ще посрещне Каталин Новак с официална церемония от 9:30 часа на пл. „Св. Ал. Невски“. Държавният глава на Унгария ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

След това, на „Дондуков“ 2, Румен Радев и Каталин Новак ще имат среща "на четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Унгария.

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени перспективите за последващо разширяване на двустранното сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, инвестициите, културата, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред.

През януари на посещение у нас по покана на служебния външен министър Николай Милков беше министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Сред акцентите на срещата между тях бяха последващото задълбочаване на стратегическото партньорство в различни области от взаимен интерес, сътрудничеството между България и Унгария в рамките на Европейския съюз и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Дипломатическите отношения между България и Унгария са установени на 9 август 1920 година. През септември 1921 г. генералното консулство на България в Будапеща е издигнато в ранг на легация. Унгария открива своя легация в София през август 1921 година.     

Дипломатическите отношения са прекъснати на 26 септември 1944 година. Швеция поема защитата на унгарските интереси в България, а Швейцария - защитата на българските интереси в Унгария. На 18 юни 1947 г. отношенията са възстановени на равнище легации, а от 13 февруари 1954 г. са издигнати в ранг на посолства.

Посещения на президенти на Унгария в България

На тридневно официално посещение в България по покана на президента на България Жельо Желев от 9 до 11 октомври 1995 г. е президентът на Унгария Арпад Гьонц. Посещението е в отговор на визитата на президента на България Жельо Желев в Будапеща на 17 и 18 април 1991 година. Сред основните теми на разговорите между двамата президенти в София са реализирането на двустранни инфраструктурни и телекомуникационни проекти, както и интегрирането на двете страни в НАТО и Европейския съюз и сътрудничеството им в рамките на Централноевропейската инициатива.  По време на визитата са подписани Конвенция за ветеринарно-санитарното дело и Конвенция за растителна защита между България и Унгария. Унгарският държавен глава има срещи с български и унгарски бизнесмени, с председателя на Народното събрание акад. Благовест Сендов и с министър-председателя на България Жан Виденов. Президентът Арпад Гьонц изнася лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на тема „Унгария по пътя на прехода“, където е удостоен с титлата „Почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

На 14 и 15 октомври 2002 г. по покана на президента на България Георги Първанов в София на двудневно държавно посещение пристига президентът на Унгария Ференц Мадъл. Акцентите в разговорите между двамата президенти са съвместните действия на двете страни в борбата срещу тероризма, развитието на двустранните отношения, включително в областта на икономическото сътрудничество, търговията, разширяването на взаимните инвестиции, туризма, културата и образованието. В рамките на визитата е проведен българо-унгарски бизнесфорум с участието на представители на 25 унгарски фирми. Държавният глава на Унгария Ференц Мадъл има срещи с министър-председателя Симеон Сакскобургготски, с председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. На 15 октомври 2002 г. Ференц Мадъл посещава Варна, където представя новия почетен консул на Република Унгария в града Атанас Атанасов.

Унгарският президент Ласло Шойом е на официално посещение в България на 5 и 6 февруари 2008 г. по покана на президента Георги Първанов. Той е придружаван от 20-членна делегация. Двамата държавни ръководители имат среща "на четири очи". По време на визитата са проведени и пленарни разговори на двете официални делегации. На 6 февруари унгарският държавен глава посещава Шумен, където полага венец на паметника на Лайош Кошут. Същия ден посещава музейния комплекс "Владислав Варненчик" във Варна.  

По покана на президента Георги Първанов в България на официално посещение в България от 7 до 9 септември 2011 г. е бил и президентът на Унгария Пал Шмит. Двамата президенти правят преглед на двустранните отношения и възможностите за активизирането им в сферата на търговско-икономическото сътрудничество, както и в областта на културата, науката и образованието. В рамките на визитата е организиран българо-унгарски бизнес форум, по време на който е посочено, че Унгария е в челната десетка на инвеститорите в България. Обсъдени са и възможности за сътрудничество между двете страни в сферата на възобновяемите енергийни източници, опазването на околната среда, оползотворяване на отпадъците и други биотехнологии. Унгарският държавен глава има среща и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той изнася лекция пред Атлантическия клуб, озаглавена "Национални решения на регионални предизвикателства".

На 11 и 12 ноември 2014 г. по покана на президента Росен Плевнелиев в България на официално посещение пристига президентът на Унгария Янош Адер. Двамата президенти имат среща "на четири очи“ и  участват в пленарното заседание на официалните делегации на двете страни. В рамките на официалното си посещение президентът Янош Адер има срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и с представители на унгарската общност в България. Двамата президенти участват и в международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", посветена на 25-ата годишнина от началото на демократичните промени.

***

Президентът Румен Радев е бил на двудневно официално посещение в Будапеща на 13 и 14 октомври 2019 г. по покана на президента на Унгария Янош Адер. По време на визитата двамата държавни ръководители имат среща "на четири очи" и участват в пленарните разговори между официалните делегации на двете страни. Сред акцентите в разговорите между тях са въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред, сътрудничеството между България и Унгария в областта на отбраната и сигурността и миграцията, както и двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, туризма, културата и образованието. В Будапеща президентът Румен Радев има срещи и с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, с председателя на парламента Ласло Кьовер и с представителите на българската общност в Унгария. 

Българският държавен глава е имал среща с президента на Унгария Каталин Новак на 20 юни 2022 г. в Рига, в рамките на срещата на високо равнище на инициативата "Три морета" в Латвия, която е домакин на международния форум.

Каталин Новак е избрана за президент на Унгария на 10 март 2022 година. На 14 май тя полага клетва и става първата жена президент в историята на Унгария. /АЯ/МГ/отдел „Справочна“

Източник: БТА